Redactare lucrari de licenta | Redactare lucrari de disertatie | Redactare la comanda |
Biblioteca
Servicii
Producatori:
Curs valutar:
1 EUR = 4.8338 RON
1 USD = 4.4477 RON
Publicitate:
Plata online

Cadrul instituţional al protecţiei copilului

Pret:
GRATUIT
Cadrul instituţional al protecţiei copilului  
Cod: 05068
Categoria: Asistenta sociala
Subcategoria: Lucrari de licenta Asistenta sociala | Lucrari neplagiate Asistenta sociala |
Tip document: Lucrare absolvire
Nr. pagini:
Dimensiune fisier:
Data adaugarii: 20/12/2017
Extensie document:

Descriere produs:

Cadrul instituţional al protecţiei copilului

 

Comandă acum!

Solicită o cotaţie de preţ la adresa de email: studentoffice.ro@gmail.com  

Lucrări de licenţă originale (lucrări de diplomă, disertaţie master, grad, etc.) realizate după indicaţiile tale, la cel mai bun raport calitate/preţ!

 www.studentoffice.ro

Redactare lucrări de licenţă şi disertaţie la comandă 

 Relații la telefon: 0732 88 99 10

 

 


În epoca modernă, ca efect al schimbării concepţiei cu privire la drepturile omului, copilul încetează a mai fi „obiect” de protecţie şi devine participant la viaţa socială . Copilul devine titular al drepturilor fundamentale ale omului în aceeaşi măsură ca şi orice altă persoană. Acest lucru determină, în primul rând acceptarea copilului ca om şi acordarea aceloraşi drepturi asemeni tuturor oamenilor. În acest sens în lucrarea de faţă urmărim analiza drepturilor copilului, mai întâi ca drepturi ale omului, şi apoi, in subsidiar, ca drepturi speciale ale copilului.
Primele reglementări internaţionale în materia drepturilor omului reprezintă efectul direct al impactului pe care razboaiele şi regimurile totaritate l-au avut asupra oamenilor timpului. În anul 1948 este adoptată Declaraţia Naţiunilor Unite a drepturilor omului, una dintre cele mai importante acte în domeniu, care a exercitat o influenţă majoră asupra mentalităţii timpului, exprimând speranţele şi idealurile unei lumi sfărâmate de război. Tema centrală a acestei declaraţii a fost aceea a nevoii copilului pentru grijă şi asistenţă socială .
La un sfert de secol de la acest moment crucial sunt adoptate: Pactul cu privire la drepturile civile şi politice şi Pactul cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale. Aceste trei documente formează impreună Carta internaţională a drepturilor omului. Carta cuprinde o listă amplă de drepturi ale omului, fiind centrate pe reglementarea unor probleme majore ca: genocidul, interzicerea torturii, drepturile politice ale femeii, drepturile copilului, discriminarea rasială. Însă Carta Internaţională a drepturilor omului este limitată în ceea ce priveşte drepturile specifice copiilor: în pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale doar 3 articole fac referire expresă la drepturile copilului: protecţia specială a copilului (art. 10), protecţia persoanei în general (art. 13) şi dreptul la educaţie (art. 14). Mai mult, în pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice doar art. 24 face referire la drepturile copilului la măsuri de ocrotire .
Concomintent cu adoptarea teoretică se impune şi crearea unor organisme de monitorizare a implementarii drepturilor omului. Sunt implementate mecanisme convenţionale de protecţie a drepturilor omului (spre exemplu: Comitetul pentru drepturile omului) şi mecanisme necondiţionale de protecţie ( experţi în drepturile omului împuterniciţi prin mandate speciale)
În plan regional, la nivelul Unuinii Europene, promovarea şi protecţia drepturilor omului are drept izvor Convenţia europeană a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, adoptată în 1950. Recunoscut drept cel mai eficace sistem de promovare a drepturilor omului, Convenţia europeană nu face niciun fel de referire la drepturile copilului.
Situaţia copiilor a fost prezentă in atenţia comunităţii intenaţionale, incă de la începutul secolului XX, declaraţii ale drepturilor copilului fiind adoptate începând cu anii 1924. În anul 1959 este promulgată Declaraţia Naţiunilor Unite a drepturilor copilului, care identifică nevoia specială a copilului pentru asistenţă socială. Declaraţia este centrată pe bunăstarea şi sănătatea copilului, dar nu recunoaşte copilul ca fiinţă autonomă, cu sentimente şi dorinţe proprii. În anii `70 s-a dezvolat o puternică mişcare, aşa numită „de eliberare a copilului” , care pledează pentru dreptul copilului de a fi ascultat în orice procedură care il priveşte direct.
 

Comentarii:

Cosul meu:
Contul meu:
Gaseste-ne pe FACEBOOK
Info & Comenzi:
StudentOffice - Contact
Yahoo! Messenger:
Email:
Ultimele oferte vizitate:
Promotii:
Cele mai accesate: