Redactare lucrari de licenta | Redactare lucrari de disertatie | Redactare la comanda |
Contact
Redactare la comanda
Intrebari frecvente
Anunturi
Biblioteca
Blog
Servicii
Producatori:
Curs valutar:
1 EUR = 4.9449 RON
1 USD = 4.3614 RON
Publicitate:
Plata online

Abandonul. Părăsirea copilului nou născut în maternitate sau în spital

Pret:
24,98 EURO
26,29 EURO
Cum obtin fisierul?
Comandati produsul iar la confirmarea platii, fisierul va fi disponibil pentru descarcare.
Tel.: 0732889910
Pret detaliat: 24,98 EURO - pretul include TVA
Abandonul. Părăsirea copilului nou născut în maternitate sau în spital  
Cod: 38002
Categoria: Psihologie
Subcategoria: EBooks Psihologie | Documentare pentru elaborarea lucrarii de licenta sau disertatiei |
Tip document: E-books
Nr. pagini: 74
Dimensiune fisier: 547 kb
Data adaugarii: 29/11/2012
Extensie document: .doc, .pdf

Adauga in cos:

Abandonul. Părăsirea copilului nou născut în maternitate sau în spital
24,98 EUR

Descriere produs:

Abandonul. Parasirea copilului nou nascut in maternitate sau in spital

Cele mai multe cazuri de abandon sunt în familile de rromi, segment al populaţiei oarecum marginalizat şi care trăieşte la limita subzistenţei, pentru ei procrearea nefiind direct proporţionată cu responsabilităţile pe care trebuie să le aibă un părinte vizavi de nou născutul căruia abia i-a dat viaţă. De asemenea sunt cazuri în care abandonul este săvârşit de minore sau tinere care sunt uşor cucerite de parteneri, fără a conştientiza urmările ce le produc recurgând la abandon fără prea multe regrete, considerând nou- născutul o piedică în calea realizării lor.
Un alt segment al populaţiei care se confruntă cu cazuri de abandon este cel al familiilor numeroase şi sărace din mediile urbane dar mai ales rurale, a familiilor dezorganizate, monoparentale, familii care sunt conştiente de faptul că nu mai sunt în stare să hrănească şi să îngrijească un nou născut, motiv pentru care recurg la abandon, fiind convinse că într-o instituţie, familie sau la un asistent maternal acestuia îi va fi mult mai bine decât în condiţiile pe care i le poate oferi familia naturală.
Mamele, dar mai ales fetele-mame aflate în această situaţie nu găsesc sprijin în familiile lor şi aflându-se în această situaţie, trebuie să aleagă între două variante : avortul sau abandonul în instituţie
Aceste cazuri sunt traumatizante atât pentru mame cât şi pentru copii dar odată ce greşeala a fost săvârşită, trebuie să i se găsească o rezolvare cât mai favorbabilă şi într-un timp cât mai scurt.
_________________________
1Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Patty Hansen, Irene Dunlap, Supă de Pui pentru Suflet de Copil, Ed. Amaltea, 2001

Este foarte important ca între asistentul social şi clienţi să existe o bună comunicare la un nivel profesional ridicat şi adaptat optim pentru rezolvarea nevoilor şi problemelor persoanelor aflate în dificultate. Rezolvarea problemelor unor comunităţi, indiferent că sunt români, rromi, maghiari, sau de alte naţionalităţi conlocuitoare, indiferent de naţionalitate, sex, religie, culoare politică sau status social fiecare caz în parte trebuie rezolvat individual şi cu un profesionalism şi umanism deeosebit.
Intervenţia asistentului social care prin cunoştinţele ce le deţine , colaborarea cu alte instituţii, cadre medicale, asistenţi sociali, alte mame aflate în aceeaşi situaţie poate ajuta la soluţionarea prevenirii abandonului copilului precum şi prin colaborarea dintre familia femeii mamă, „soţul”, şi nu în ultimă instanţă cu instituţia în care poate fi abandonat copilul. Problemele cu care se confruntă mamele sunt multe, printre acestea pot fi enumerate:
 existenţa a încă trei sau patru copii acasă.
 acestea doresc mai întâi să se realizeze material şi solicită aşa numitul " abandon pe o perioadă".
 tinere-mame provenind din familii de rromi şi care la răndul lor au fost abandonate de mame la naştere sau pur şi simplu nu conştientizează urmările pe care le poate avea asupra copilului
 tinere-mame care au dat naştere unui copil în urma unei sarcini nedorite (de ex. o sarcină în urma unui viol).
Nou născutul este lipsit de apărare, el are nevoie de ocrotire, de dragostea noastră a tuturor. Acestea nu pot fi asigurate decât de noi adulţii. Adulţii trebuie să fie responsabili şi să nu-i ignore pe cei lipsiţi de apărare.
Există o strânsă legătură între sărăcie, nivel scăzut de educaţie, abuz şi abandon, motiv
pentru care se impune formarea unui sistem centralizat de informaţii, date şi documente
care să vină în ajutorul celor care doresc să se implice.
Consider că rolul asistentului social în prevenirea abandonului nou născuţilor în secţiile de spital, nu este foarte simplu, dar el poate fi benefic atât pentru mamă cât mai ales pentru copilul aflat într-o asemenea situaţie.
Am studiat cu foarte mult interes această problemă şi pot spune că în munca mea au existat satisfacţii sufleteşti şi chiar m-am bucurat de unele rezultate.
Pentru rezolvarea cât mai optimă a tuturor acestor probleme consider că este imperios necesară promovarea asistenţei sociale la nivel naţional şi la nivel de politici de acţiune socială şi umanitară, pentru prevenirea şi rezolvarea cazurilor de abandon în maternităţi a nou- născuţilor, sau uitaţi în secţiile spitaliceşti, a femeilor însărcinate aflate în dificultate, pentru rezolvarea problemelor individuale sau familiale, a copiilor, tinerilor şi vârstnicilor, a copiilor care suferă în familii dezorganizate datorită abuzurilor şi a violenţei, precum şi a tuturor persoanelor care se află în dificultate şi necesită ajutor.
Asistentul social are un rol important în cazurile de abandon al copiilor prin atribuţiile pe care le are . Aceste atribuţii cuprind, acordare de ajutor, consilierea persoanelor şi grupurilor de persoane, iar în segmentul pe care îl voi cuprinde în lucrarea mea rolul asistentului social constă în consiliere, oferire de suport pentru evitarea marginalizării acestui segment de populaţie, dezvoltare de mecanisme de refacere, reintegrare în familie a copiilor abandonaţi, consilierea mamelor aflate în dificultate şi în situaţia de a-şi abandona copilul născut, oferind informaţii cu privire la necesitatea controlului ginecologic, la toate femeile aflate în perioadă fertilă, a metodele contraceptive sau posibilitatea accesului la mijloacele de planificare familială, pentru a evita alte sarcini nedorite, precum şi alternative de creştere a copilului, nou născut în cazul în care aceasta i-a dat naştere, cunoscându-se faptul că mama şi familia este de preferat în locul oricărei instituţii sau oricărei alte forme de creştere a copilului căreia i-a dat viaţă, deci renunţarea la abandonul acestora.
Cele mai frecvente cazuri sunt întâlnite în spitale. Majoritatea mamelor care îşi abandoneaza copiii în secţiile Maternitate şi Pediatrie sunt de etnie romă. O parte importantă a populaţiei de romi este prinsă în capcana unui deficit multiplu de resurse personale şi familiale: lipsa severă de venituri,condiţii de locuire adesea mizere (locuinţe improvizate şi /sau ilegale,lipsa oricărei locuinţe sau locuire cu chirie), lipsa de educaţie, de calificare,angajare predominantă în activităţi economice din zona gri /subterană, lipsa actelor de identitate. Toate aceste cauze duc la abandonul copiilor rromi, în cazul unei sarcini nedorite. Sarcinile nedorite se datorează neutilizării metodelor contraceptive, din cauza nepăsării ori a accesului limitat la mijloacele de planificare familială, lipsa consilierii precum şi lipsa colaborării cu medicul de familie şi cu atât mai puţin a medicului specialist.
Conform Legii nr. 272 /2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, unităţile sanitare care au în structură, secţii de nou – născuţi şi / sau de pediatrie au obligaţia de a angaja un asistent social sau , după caz, de a desemna o persoană cu atribuţii de asistenţă socială. De asemenea , asistentul social din spital, precum şi celelalte instituţii implicate în cazurile de abandon al copiilor, efectuază, demersurile necesare conform Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor.

Cuprins

I. INTRODUCERE

II. CADRUL TEORETIC: DEFINITII, CONCEPTE SI TEORII
II.1 ABANDONUL - PARASIREA COPILULUI NOU NASCUT IN MATERNITATE SAU IN SPITAL
II.2 NOU NASCUTUL
II.2.1 PARTICULARITATI MORFOLOGICE
II.2.2 PARTICULARITATILE FUNCTIONALE
II.2.3 NOU NASCUTUL - VARSTA AFECTIVITATII PURE
II.2.4 INZESTRAREA NOU NASCUTULUI
II.3 SPITALUL
II.3.1 SECTIA DE OBSTETRICA SI GINECOLOGIE
II.4 MAMA - DESCRIERE PSIHOLOGICA
II.5 ASISTENTUL SOCIAL

III. ABANDONUL IN MATERNITATI: DESCRIERE, FENOMENE, FACTORI
III.1 ABANDONUL - CAUZE SI EFECTE
III.2 FAMILIA - FAMILIA SI CAUZELE CE CONVERG SPRE O FAMILIE DEZORGANIZATA
III.3 PSIHOLOGIA FEMEII INSARCINATE
III.4 ROLUL SI ATRIBUTIILE ASISTENTULUI SOCIAL IN PREVENIREA ABANDONULUI
III.4.1 CODUL DEONTOLOGIC AL ASISTENTULUI SOCIAL
III.4.1.1 FURNIZAREA DE SERVICII IN BENEFICIUL CLIENTILOR
III.4.1.2 JUSTITIA SOCIALA
III.4.1.3 DEMNITATEA SI UNICITATEA PERSOANEI
III.4.1.4 RELATIILE INTERUMANE
III.4.1.5 AUTODETERMINAREA
III.4.1.6 INTEGRITATEA
III.4.1.7 COMPETENTA
III.4.2 ACTIUNI INTREPRINSE DE ASISTENTUL SOCIAL IN RELATIA CU PERSOANA ASISTATA
III.5 COLABORAREA INTRE FEMEIA INSARCINATA SI MEDICUL DE FAMILIE, ASISTENTUL MEDICAL, MEDICUL DE SPECIALITATE SI ASISTENTUL SOCIAL

IV. METODOLOGIA CERCETARII
IV.1 METODOLOGIA CERCETARII - DEFINITIA METODELOR UTILIZATE
IV.2 OBIECTIVE
IV.2.1 OBIECTIVE SECUNDARE
IV.2.2 OBIECTIVE SPECIFICE IN LUCRUL CU PERSOANA ASISISTATA
IV.3 IPOTEZE
IV.4 INSTRUMENTE DE CERCETARE
IV.4.1 ANALIZA DOCUMENTELOR
IV.4.2 GHID DE INTERVIU
IV.5 STUDII DE CAZ
IV.5.1 PREZENATREA STUDIILOR DE CAZ

V. CONCLUZII

VI. BIBLIOGRAFIE
 

Comentarii:

Cosul meu:
Contul meu:
Gaseste-ne pe FACEBOOK
Info & Comenzi:
StudentOffice - Contact
Yahoo! Messenger:
Email:
Ultimele oferte vizitate:
Promotii:
Cele mai accesate: